Bólyi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Boldogiskola

BOLDOG ISKOLA PROGRAM

Mottó:

„Ha az élettől egy citromot kapsz, készíts belőle limonádét.”

(dr. Bagdy Emőke)

 

A program célja

A pozitív pszichológia eredményeire építve adjunk ötleteket és módszertani segítséget a boldogságra való képesség fejlesztéséhez kidolgozott Boldogságóra programmal. Arra törekszünk, hogy a Boldogságórák derűs és élményben gazdag feladatai, játékai, valamint gyakorlatai kibontakoztassák a derűt és életszeretetet.

A BOLDOG ISKOLA PRGOGRAM-hoz a 2021/2022 tanévben csatlakoztunk.

Kiemelt feladatunk a gyermekekben a boldogságra való képesség erősítésére, kibontakoztatása. Pozitív énkép kialakítása, a feladatok, játékok segítségével a szeretet, magabiztosság, egymásra való odafigyelés, önmagunk és társaik tiszteletének erősítése. Optimista, magabiztos és kitartó iskolások nevelése, akik megoldandó feladatként kezelik a mindennapi kihívásokat, észreveszik az élet szépségeit, az örömteli pillanatokat. A szeretetteljes, vidám légkör hozzájárul a gyermekek pozitív pszichés fejlődéséhez, ezáltal kihat egészségükre, szomatikus fejlődésükre egyaránt. Határozott, pozitív énképpel rendelkező iskolássá, majd felnőtté válnak.

 
A Boldogságóra program 10 egymásra épülő témából áll, amelyek fokról fokra ismertetik meg a boldogság különböző összetevőit, feltételeit a gyerekekkel.

Az egyes témakörök sorrendben:

1. Boldogságfokozó hála

2. Optimizmus gyakorlása

3. Kapcsolatok ápolása

4. Boldogító jócselekedetek

5. Célok kitűzése és elérése

6. Megküzdési stratégiák

7. Apró örömök élvezete

8. Megbocsátás

9. Testmozgás

10. Fenntartható boldogság

 
A havi rendszerességgel, több osztályban megtartott Boldogságórák csökkentik a tanulók szorongását, miközben erősíti önbizalmukat. Így nemcsak kiegyensúlyozottabbá válnak a gyerekek, de az iskolában is jobban teljesítenek. Fontosnak tartjuk az értelmi nevelésen túl a gyermekek lelki nevelését, az érzelmi intelligencia fejlesztését, és összetartó osztályközösségeket szeretnénk kialakítani. Hiszünk abban, hogy minden gyermeknek jár a boldogság. Valljuk, hogy a pozitív megerősítés kihat a gyermek önismeretének egészséges fejlődésére, teljesítményére és eredményeire.

Hasznos linkek